Начало Контекст Сдружение на заведенията в България: Лято 2025
1493
Икономика

Сдружение на заведенията в България: Лято 2025

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20 процента, което пък ще доведе до по-ниско потребление.Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

| 17 Май 2025, 11:00 ч.
Сдружение на заведенията в България: Лято 2025
Сдружение на заведенията в България: Лято 2025
Снимка © личен

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20 процента, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба. 

Общинският съвет в Смолян прие на днешното си заседание бюджета на общината з

Бюджетът на община Бобошево беше приет на днешното извънредно заседание на Об

На извънредно заседание съветниците в Павликени приеха бюджет в размер 41 161

Столичният кмет Васил Терзиев предлага да се направи цялостен анализ на всичк

Представители на трите обществени медии в страната - , Българското националн

С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20 процента, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.

Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.

Друг проблем пред бранша са започналите ремонти по магистралите преди летния сезон, които, по думите на Коларов, най-вероятно ще продължат и в средния сезон. "За да стигнеш например от София до морето си е приключение - тръгваш и не знаеш кога ще пристигнеш, като си пътувал цял ден - изморен, изнервен, колко ще ти е до заведение и с какво настроение ще влезеш там", коментира Коларов пътните неволи на туристите.

Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души. Трудно набавяме работници, от България почти няма кадри, вносът на чуждестранна работна ръка все още не се извършва по начина, по който бихме искали, има много неща, които да се желаят за облекчаването на този режим и аз лично не съм много обнадежден за летния сезон, обобщи Коларов летните кадрови проблеми на бранша.

Той отчете постигнатите ръстове в туризма през последните години, но посочи, че изоставаме спрямо съседните на България страни, вече достигнали нивата от 2019 г. Фактът, че още преди да започне летният сезон се продават доста голяма част от обектите по морето, а и във вътрешността на страната, при това атрактивни заведения, някои на брега на морето, говори, че голяма част от хората не могат да продължат да работят на загуба, каза председателят на СЗБ.

Безработицата продължава да спада, над 19 700 души са започнали работа през а

Две жени от село Дамяница са задържани заради физическа саморазправа с мъж на

Сградата на териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП

По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9 процента както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.

Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9 процента ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини. Най-вероятно очакват доклада от ЕК (за готовността на България за влизане в еврозоната – бел. реп.) и тогава да се мисли какво ще се прави, коментира председателят на СЗБ. Физически не го виждам кога ще стане това преди средата или края на лятото, допълни той.

Според Коларов не се очаква чуждестранните туристи по морето това лято да компенсират свитото потребление на ресторантьорската услуга от българите. Не знам откъде очакваме повече туристи. Гостите, които основно очакваме, са от пазари, които през последните години се оформиха като структуроопределящи за туризма и са: Румъния, Германия, Великобритания, Турция, Сърбия, Гърция, които обаче развиват собствения си туризъм в пъти по-добре от нас и в тези държави ДДС за ресторантите е диференцирано, коментира председателят на СЗБ. Той изтъкна също, че продължаващата практика с ол инклузива води до това, че туристът все по-рядко излиза от хотела, за да се храни в ресторант и в този смисъл не може и това лято да се очаква да има ръстове в оборотите на заведенията извън хотелите. През годините се оформи мнението, че българският клиент е най-добрият, но в момента не знам какво да очакваме, допълни той.

Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

За да има и в България, в частност по морето, ресторант със звезда Мишлен, трябва да има промяна в мисленето и в начина на отношение към работата, най-вече на персонала, и в случая на готвачите, коментира Коларов. Ако нямаме добри готвачи, които да горят в работа си, а не да се интересуват само от това каква ще им е надницата, колко часа ще работят, кой ще им плати осигуровките и да се извиват ръцете на собствениците, което в последните години е ясно очертана тенденция заради намаления персонал, ресторанти от такава висока категория няма да има в България, смята председателят на СЗБ. Промяната ще настъпи, когато тези хора поискат да работят и да постигат по-високи цели, готвейки по-добре, за да се получат тези звезди, допълни той. Коларов каза, че България разполага с прекрасна материална база. Имаме заведения, които по нищо не отстъпват на европейските, дори на световни. Заведенията се обновяват през една-две години за разлика от принципа в други страни, че колкото по-дълго време не се е променял един ресторант, толкова по-посещаван е. Базата ни е много добра и следва да се борим за тези звезди, но това зависи от желанието и най-вече от уменията да се готви на световно ниво, а ние имаме такива готвачи, просто трябва да се поработи малко повече в тази посока, обобщи председателят на СЗБ.

представя поредица от прогнози на браншови организации за предстоящия летен сезон в България в периода 1 юни, когато в деня след откриването на сезона Агенцията организира седмото издание на форума си "БГ Туризъм" в Поморие. Досега бяха представени прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма, Българската асоциация на туристическите агенции, Обединение "Бъдеще за туризма", Националния борд от туризъм. 

Не пропускайте важните новини от деня. Последвайте ни в Google News Showcase
Бъдете информани с нашите тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-важните новини и събития от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Работещите в Регионален исторически музей - Враца протестираха символично
Служителите от Регионален исторически музей (РИМ) – Враца протестираха символично с протестни лентички на реверите си, присъединявайки се към организираните от Национална фед ...
Регионален исторически музей – Видин проведе фестивала „Видин – градът на трите крепости“ в крепостта „Баба Вида“
Регионален исторически музей (РИМ) – Видин проведе фестивала „Видин – градът на трите крепости“ в крепостта „Баба Вида“ за трета поредна година. ...
Историческият музей в Самоков се включва в Европейската нощ на музеите с прожекции на филма „Карастоянови – два века през обектива“
Историческият музей в Самоков се включва в Европейската нощ на музеите. По този повод днес до 22:00 часа ще работи културната институция заедно с Художествена галерия „Проф. ...
Музейните работници в Кюстендил излязоха на протест с искане за увеличение на парите за култура
Музейните работници в Кюстендил излязоха на протест с искане за увеличение на парите, които държавата отпуска за култура. „Искаме да живеем достойно и нормално в нашата държа ...
Прогноза за времето на 18 Май (Неделя) и следващите дни
През нощта облачността над страната ще намалее, сутринта и над югоизточните райони. Само на отделни места в Южна България ще превали слаб дъжд, съобщиха от Националния институт по ...
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
В Априлци бяха отбелязани 149 години от обявяването на Новоселската република – част от епопеята на Априлското въстание
В Априлци бяха отбелязани 149 години от обявяването на Новоселската република – част от епопеята на Априлското въстание. В официалната церемония на площада в кв. "Ново село" ...
Възпоменателен митинг и жива картина в тетевенското село Черни Вит припомниха героичния подвиг на Нейо Крачунов – укривателят на Бенковски
Възпоменателен митинг и жива картина в тетевенското село Черни Вит припомниха героичния подвиг на Нейо Крачунов – укривателят на Георги Бенковски. Жители и гости на селото св ...
Много гости и жители на града наблюдаваха Габровския карнавал тази вечер
Много жители и гости на Габрово наблюдаваха карнавалното шествие, което премина през центъра на града тази вечер.  По традиция шествието започва от Националната Априловска гим ...
Работещите в Регионален исторически музей - Враца протестираха символично
Служителите от Регионален исторически музей (РИМ) – Враца протестираха символично с протестни лентички на реверите си, присъединявайки се към организираните от Национална фед ...
За 21-ви път Историческият музей в Гоце Делчев се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите
За 21-ви път Историческият музей в Гоце Делчев се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите, предоставяйки на жителите и гостите на града възможност за безплатен достъп ...
Тикер в 23:18 ч.
В Априлци бяха отбелязани 149 години от обявяването на Новоселската република &n ...
Начало Контекст
1493
Икономика

Сдружение на заведенията в България: Лято 2025

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20 процента, което пък ще доведе до по-ниско потребление.Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов.

| 17 Май 2025, 11:00 ч.
СЛУШАЙТЕ НОВИНАТА
Сдружение на заведенията в България: Лято 2025
Сдружение на заведенията в България: Лято 2025
Снимка © личен

Ресторантьорският бранш посреща с резерви предстоящия летен туристически сезон, а за да бъдат избегнати очаквани загуби, ще се наложи актуализация на задържаните досега цени на услугата, след като от 1 януари тази година ДДС за сектора стана 20 процента, което пък ще доведе до по-ниско потребление. Това стана известно от интервю с председателя на Сдружението на заведенията в България (СЗБ) Емил Коларов. По думите му от последните два месеца има тенденция заведения, при това на атрактивни места, в това число и по морето, да се обявяват за продажба. 

С оглед ситуацията, която се получи от 1 януари с вдигането на ДДС от 9 на 20 процента, със сигурност очакваме не чак толкова добър сезон, защото колегите, които все още не са формирали цените с новото ДДС, най-вероятно ще го направят, каза Емил Коларов.

Минаха доста месеци, в които ние поемахме този буфер от разликата в ДДС, която не е само 11 процента, а с натрупване, само от ДДС, достига между 20 и 25 процента и с оглед и на повишените разходи за заплати, на минималното възнаграждение, осигуровки и т.н., цените трябва да се актуализират, защото в противен случай доста колеги ще работят на загуба, коментира Коларов. В тази връзка председателят на СЗБ прогнозира и по-ниско потребление.

Друг проблем пред бранша са започналите ремонти по магистралите преди летния сезон, които, по думите на Коларов, най-вероятно ще продължат и в средния сезон. "За да стигнеш например от София до морето си е приключение - тръгваш и не знаеш кога ще пристигнеш, като си пътувал цял ден - изморен, изнервен, колко ще ти е до заведение и с какво настроение ще влезеш там", коментира Коларов пътните неволи на туристите.

Затрудненията и това лято са заради недостига на кадри, който по думите на председателя на СЗБ възлиза на няколкостотин хиляди души. Трудно набавяме работници, от България почти няма кадри, вносът на чуждестранна работна ръка все още не се извършва по начина, по който бихме искали, има много неща, които да се желаят за облекчаването на този режим и аз лично не съм много обнадежден за летния сезон, обобщи Коларов летните кадрови проблеми на бранша.

Той отчете постигнатите ръстове в туризма през последните години, но посочи, че изоставаме спрямо съседните на България страни, вече достигнали нивата от 2019 г. Фактът, че още преди да започне летният сезон се продават доста голяма част от обектите по морето, а и във вътрешността на страната, при това атрактивни заведения, някои на брега на морето, говори, че голяма част от хората не могат да продължат да работят на загуба, каза председателят на СЗБ.

По думите му браншът продължава да очаква подкрепа от държавата тя да си свърши работата, като оправи инфраструктурата и ставката на ДДС да бъде възстановена на 9 процента както е във всички европейски държави, с изключение на две страни.

Браншът не е оптимист, че внесените законопроекти за промяна в Закона за ДДС в посока връщането на ставката на 9 процента ще бъдат приети от парламента в началото на летния сезон поради редица обективни и субективни причини. Най-вероятно очакват доклада от ЕК (за готовността на България за влизане в еврозоната – бел. реп.) и тогава да се мисли какво ще се прави, коментира председателят на СЗБ. Физически не го виждам кога ще стане това преди средата или края на лятото, допълни той.

Според Коларов не се очаква чуждестранните туристи по морето това лято да компенсират свитото потребление на ресторантьорската услуга от българите. Не знам откъде очакваме повече туристи. Гостите, които основно очакваме, са от пазари, които през последните години се оформиха като структуроопределящи за туризма и са: Румъния, Германия, Великобритания, Турция, Сърбия, Гърция, които обаче развиват собствения си туризъм в пъти по-добре от нас и в тези държави ДДС за ресторантите е диференцирано, коментира председателят на СЗБ. Той изтъкна също, че продължаващата практика с ол инклузива води до това, че туристът все по-рядко излиза от хотела, за да се храни в ресторант и в този смисъл не може и това лято да се очаква да има ръстове в оборотите на заведенията извън хотелите. През годините се оформи мнението, че българският клиент е най-добрият, но в момента не знам какво да очакваме, допълни той.

Коларов напомни, че е трайна тенденцията да има ръстове в оборотите на магазините за хранителни стоки по морето. Пазарува се в магазина, носи се в торбите, готви се, не е лошо и е обяснимо заради бюджета, който българинът може да отдели за лятна почивка в контекста на всеобщото поскъпване, посочи Коларов. Въпреки това, особено по-младата част от населението, ще продължи да посещава заведенията, хубавите рибни ресторантчета, нощните клубове, но консумацията със сигурност ще спадне, с оглед на повишените цени, смята председателят на СЗБ. Освен това през последните години се наблюдава и промяна в това какво поръчаме в ресторантите и все по-рядко някой иска тристепенно меню.

За да има и в България, в частност по морето, ресторант със звезда Мишлен, трябва да има промяна в мисленето и в начина на отношение към работата, най-вече на персонала, и в случая на готвачите, коментира Коларов. Ако нямаме добри готвачи, които да горят в работа си, а не да се интересуват само от това каква ще им е надницата, колко часа ще работят, кой ще им плати осигуровките и да се извиват ръцете на собствениците, което в последните години е ясно очертана тенденция заради намаления персонал, ресторанти от такава висока категория няма да има в България, смята председателят на СЗБ. Промяната ще настъпи, когато тези хора поискат да работят и да постигат по-високи цели, готвейки по-добре, за да се получат тези звезди, допълни той. Коларов каза, че България разполага с прекрасна материална база. Имаме заведения, които по нищо не отстъпват на европейските, дори на световни. Заведенията се обновяват през една-две години за разлика от принципа в други страни, че колкото по-дълго време не се е променял един ресторант, толкова по-посещаван е. Базата ни е много добра и следва да се борим за тези звезди, но това зависи от желанието и най-вече от уменията да се готви на световно ниво, а ние имаме такива готвачи, просто трябва да се поработи малко повече в тази посока, обобщи председателят на СЗБ.

представя поредица от прогнози на браншови организации за предстоящия летен сезон в България в периода 1 юни, когато в деня след откриването на сезона Агенцията организира седмото издание на форума си "БГ Туризъм" в Поморие. Досега бяха представени прогнозите на Института за анализи и оценки в туризма, Българската асоциация на туристическите агенции, Обединение "Бъдеще за туризма", Националния борд от туризъм. 

Към първа страница Новини
Бъдете информани с нашите
тематични бюлетини:
Получавайте всеки ден най-вълнуващите новини от рубриката във входящата си поща. Допълнителна информация за регистрацията и процедурата за доставка и анулиране (отмяна) можете да получите в нашият раздел NRD Бюлетини или, като натиснете на връзката или по-долу.
Получавайте най-важните новини и събития от Вашият град. От понеделник до петък от нашия редактор Стела Филипова
КЪМ АБОНАМЕНТА
ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА
Работещите в Регионален исторически музей - Враца протестираха символично
Регионален исторически музей – Видин проведе фестивала „Видин – градът на трите крепости“ в крепостта „Баба Вида“
Историческият музей в Самоков се включва в Европейската нощ на музеите с прожекции на филма „Карастоянови – два века през обектива“
Музейните работници в Кюстендил излязоха на протест с искане за увеличение на парите за култура
Прогноза за времето на 18 Май (Неделя) и следващите дни
Още от рубриката
ВРЕМЕ ЗА ЧЕТЕНЕ
   
Време за четене - месец Май
Препоръчани заглавия
ОЩЕ ОТ НОВИНИТЕ ДНЕС
Сфера
В Априлци бяха отбелязани 149 години от обявяването на Новоселската република – част от епопеята на Априлското въстание
Сфера
Възпоменателен митинг и жива картина в тетевенското село Черни Вит припомниха героичния подвиг на Нейо Крачунов – укривателят на Бенковски
Контекст
Много гости и жители на града наблюдаваха Габровския карнавал тази вечер
В детайли
Работещите в Регионален исторически музей - Враца протестираха символично
Сфера
За 21-ви път Историческият музей в Гоце Делчев се включи в отбелязването на Европейската нощ на музеите
Основна линия
От БСП заявиха готовност да се включат в извозването на зрелостниците за матурите в София
В детайли
Регионален исторически музей – Видин проведе фестивала „Видин – градът на трите крепости“ в крепостта „Баба Вида“
Сфера
Зумба вече e една от най-мащабните тренировъчни програми в света, каза Поли Гънчева, съорганизатор „Zumba Dance Festival“ в Стара Загора
На преден план
В брезнишкото с. Конска ще се проведе пролетното издание на „Shotgun Challenge“- предизвикателство по стрелба с гладкоцевна пушка
Местен фокус
В позиция от СДС призовават до излизането на конвергентния доклад българите да покажат подкрепа за еврозоната
Още новини
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни.
Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.

NRD24 © 2025 Всички права запазени. Програма на NRD. Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.
ГОРЕ
Не изполваме интернет бисквитки. Не събираме лични данни и не споделяме такива с трети страни. Не прилагаме проследяващи или наблюдаващи маркетингови/рекламни системи.


NRD24 © 2025 Всички права запазени.
Издател Nachrichtenabteilung DRF.
Публикуваното съдържание, текст, снимки и графики е защитено от Германското законодателство за Авторско право.